Sık Sorulan Sorular
1Ayak cerrahisi nedir?
Ayak ve ayak bileği cerrahisi; ayak ve ayak bileği ile ilişkili her türlü sorunun tedavisi için yapılan cerrahi işlemlerdir.
2Omurga eğriliği ağrı yapar mı ?
Omurgalardan dolayı sırt ağrısı oluşabilir. Özellikle omurgada oluşan eğrilikler sırt bölgesinde baskı oluşturacağından ağrılara neden olabilir. Gerilen kaslar sinirleri baskı altına alarak ağrıların oluşmasına neden olur.
3El ve bilek ağrısına ne iyi gelir?
El bilek ağrılarında buz uygulamasının yapılması, ağrının dinmesini sağlayabilir. Bölgede buzun maksimum 15 dakika bekletilmesi gerekir. Ağrı fazlalaşırsa uygulama derhal bırakılmalıdır. Bandaj Sarılabilir: El bileklerindeki ağrıların azaltılması için bir diğer yol, bandaj sarma işlemidir.
4Travmatoloji Nedir?
Kemiklerde oluşan bir travma sonucunda meydana gelen sağlık sorunlarının acil tedavilerini yapan branştır. Çıkıklar, alt ekstremite kırığı (bacak vb), kalça kırığı, üst ekstremite kırığı (kol vb), göğüs kafesi kırıkları, çatlaklar ve ezikler gibi sorunları kapsar. Hasar gören bölgelerin eski işlevlerine kavuşmaları ve varsa hayati tehlikenin ortadan kaldırılması amaçlanır. Ortopedi bilim dalı ile birleşerek, ortopedi ve travmatoloji anabilim dalını oluştururlar.
5Boyun fıtığı ağrısı nereye vurur?
Boyun fıtığında ağrı genelde boyunda başlar. Oradan omuza,kollara ve ellere vurabilir. Zamanda bacaklarda spastisite (kasların kasılı kalması) ve yürüme bozukluğu ile beraber bacaklarda da ağrı görülebilir.
6Diz ve Kalça ağrılarının en sık nedeni nedir?
Travmya bağlı veya travma olmadan diz ve kalça ağrıları meydana gelebilir. En sık neden kalça ve diz eklemlerinde kıkırdak hasarlanmasına bağlı olarak oluşan artroz (Gonartroz, Koksartroz) olarak söylenen ve halk arasında kalça ve diz kireçlenmesidir. Bu durumda kişinin hangi evrede olduğunun belirlenmesi gerekir. Evresine göre de konservatif (ameliyatsız tedaviden), cerrahi tedaviye kadar çok değişik tedavi seçenekleri vardır. Kireçlenmenin en ileri döneminde total eklem protezi uygulanır.
7Çukur ayak ve Düztaban nedir ? Tedavisi var mıdır ?
Ayakta 2 adet ark(düzlem) vardır.
Bunlar transvers(enine) ve longitudinal(uzunlamasına). Ayağın longitudinal(uzunlamasına) arkının düzleşmesine düztabanlık, tersine kavsinin çok fazla artrmasına çukur ayak denir. Kişinin mutlaka ortopedi ve travmatoloji doktoru tarafından rahatsızlığın derecesi tespit edilir. Tedavisinde; tabanlık, özel ayakkabı, özel egsersiz programı veya bazen de ameliyatlar gerekebilir. Bu kişilerin mutlaka takip ve kontrolu gerekir.